Nowy użytkownik serwisu Nie pamiętam hasła

Forum

Piątek, 5 czerwca 2026
Forum Audiofil.pl - wyraź swoją opinię na różne tematy
Odpowiedz
Autor
Wiadomość
Algro
Gość
Dodano: 2026-06-03 13:02:20
Cześć wszystkim, piszę tutaj bo już sam nie wiem co o tym myśleć, a w sieci jest taki szum informacyjny, że głowa mała. Prowadzę od jakichś trzech lat niewielki sklep internetowy z niszowymi akcesoriami do wnętrz. Wszystko fajnie się kręci, ale ostatnio znajomy, który też siedzi w e-commerce, nastraszył mnie opowieściami o atakach ransomware i o tym, jak łatwo można stracić dostęp do bazy klientów. Zacząłem mocno zgłębiać temat, bo do tej pory myślałem, że takie rzeczy dotyczą tylko wielkich korporacji albo banków, a nie takiego szaraka jak ja. Okazuje się jednak, że mniejsze biznesy też obrywają i to całkiem często. Trafiłem w sieci na temat, jakim są ubezpieczenia cyber i zacząłem się zastanawiać, czy to nie jest dobre wyjście, żeby spać spokojniej. No bo z jednej strony staram się dbać o te wszystkie hasła i programy antywirusowe, ale z drugiej człowiek nigdy nie ma stuprocentowej pewności, czy czegoś nie przeoczy. A koszty ewentualnego ratowania firmy po jakimś poważnym ataku pewnie by mnie zjadły na start. Chciałbym was podpytać, czy ktoś z was ma już jakieś doświadczenia z takimi polisami? Na co najbardziej zwracać uwagę przy wyborze, żeby potem w razie wpadki rzeczywiście pomogli ogarnąć ten cały bałagan z serwerami i powiadomieniami dla klientów? Będę wdzięczny za jakieś konkretne opinie i podpowiedzi od praktyków, którzy też przez to przechodzili.
Odpowiedz
Poglądy lub opinie wyrażone na forum są poglądami jego autora. Administracja i moderatorzy portalu Audiofil.pl nie ponoszą odpowiedzialności za treści wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników forum.
Regulamin
  Copyright © Audiofil.pl 2010
Kopiowanie lub rozpowszechnianie materiałów ze strony www.audiofil.pl bez uzyskania zgody zabronione.
Realizacja: Ideo